lördag 10 november 2012

Från hopplös förtvivlan till försiktig optimism

Igår var en mycket jobbig dag för mig och Johan, Elite blev tvungen att åka till Luleå för fortsatta undersökningar och behandlingar. Johan och Elite fick träffa veterinären vid 13-tidem, efter det togs en röntgen av halsen. Där såg man att matstrupen inte längre var rak som den borde vara utan hade böjar och krokar. Johan fick då beskedet att det fanns stor risk att matstrupen var skadad och full med sår och detta skulle innebära att det blir en del ärrvävnad. Beroende på hur mycket ärrvävnad som skulle bildas så skulle matstrupen bli så smal att Elite inte skulle kunna äta mat igen, eller så skulle vi bli tvungna att sondmata honom ett bra tag tills allt hade läkt ihop. Det var inte lätt att smälta det beskeded. Till råga på allt hade de tagit blodprover som inte alls såg bra ut och de varnade oss att Elite kanske inte ens skulle överleva att bli sövd inför att de skulle undersöka mat- och luftstrupen.

Efter det här beskedet fick Johan en stund tillsammans med Elite innan han blev sövd. Själv försökte jag sköta mitt jobb utan att bryta ihop av oro, kan väl inte påstå att jag lyckades speciellt bra. Han är ju vår underbara vän, vårt barn, vårt husdjur som skulle lämna ett oerhört stort tomrum om han somnade in. Hemma såg jag den tomma hundbädden, det var ingen som smaskade i sig det jag tappade på golvet, ingen liten pälsboll att gosa med. Tomhet.


Hos veterinären. Till vänster ser man slangen med dropp
Efter en tids väntan fick vi besked. Elites matstrupe var inte alls skadad! Vilken lycka! Han hade några mindre sår långt bak i gommen, men annars såg det bra ut. Däremot hade han en stor varböld på bröstet/halsen som de tömde på en halvliter var!! Mest troligt är denna orsaken till matstrupens missformning.

Elite blir kvar över helgen för fortsatt antibiotikabehandling och övervakning. Allt hänger på hur han svarar på behandlingen och att hans värden ska stabiliseras. Än så länge finns det inga marginaler för försämring. Idag ringde Johan för att höra hur det gick för grabben, han är fortfarande svullen men hans allmäntillstånd är lite förbättrat. Så vi fortsätter att vara försiktigt optimistiska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar