söndag 3 juni 2012

Viltspårskurs

I helgen har matte och Elite varit på viltspårskurs. På fredagskvällen var det teori för hela slanten och då fick Elite stanna hemma lugna lägenheten.

På lördagen mötte vi upp med de andra vid 8.30 och fick information om hur vi skulle lägga spåren. Därefter blev vi allihop tilldelade varsitt spår som vi skulle lägga för någon av de andra deltagarna. Alla spår såg ganska likadana ut, först en raksträcka på 50 m, sedan en svag vinkel och därefter ytterligare 25 m fram till klöven. Vid den här första gången använde vi inget blod alls. Därefter blev det fika och prat kring allt möjligt, vi körde även lite lydnad för att hålla uppe värmen. Tack och lov höll sig regnet borta!


 Stolt spårhund
Efter två timmar var det dags att gå spåret. Eftersom Elite har varit ganska ivrig när vi provat personsök tidigare så satt vi ett tag vid vägen intill spårbörjan för att han skulle vara lugn när vi tog honom till spåret. Vi tog på selen och gick fram till spåret. Sen gick det undan! Hann inte ens säga "spåra" så for han fram i full kareter efter spåret. Eftersom vinden kom in från höger så var spåret ganska brett så han zick-zackade en del. Han hade inga problem att ta vinkeln och han var så kaxigt stolt när han hittade älgklöven. Elite är en sån där hund som inte brukar bära saker i munnen en längre bit och absolut inte utan att leka med saken. Men älgklöven bar han hela vägen tillbaka till grusvägen och han höll huvudet så högt! Han älskade varenda minut av spårningen vilket gav matte en tankeställare. Hade egentligen ingen tanke på att lägga viltspår regelbundet, utan hade mest tänkt ha det som en aktivitet för att trötta ut Elite. Men efter att ha sett hur lycklig Elite var i spåret, hur stolt han var över sig själv och hur trött han blev efteråt så ökades även mattes motivation!


Idag (söndag) började vi samma tid och körde igång direkt med att lägga spåren och denna gång med blod. Vi fick lägga för samma hundar som förra gången och nu hade alla spår som var individuellt anpassade efter hunden som skulle gå dom. Elite fick ett längre spår som började med en raksträcka på 75m, därefter en 90 graders vinkel och sedan ytterligare 25m. Han skötte sig exemplariskt, med undantag för att det gick lite väl fort. Tur att han inte har så långa ben, så det inte är några problem att hänga med. Han hade lite bråttom i vinkeln och fick cirkulera tillbaka, men när han hittade spåret igen så tågade han på rakt fram till klöven och bar den lika stolt som igår tillbaka till vägen.Vi gick med samma ledare, Kicki, båda dagarna och hon var imponerad av Elite och hur duktig han var. Han visste exakt vad han skulle göra och älskade varenda minut! Hon sa även att han hade potential för att bli champion ifall vi fortsätter att träna med honom, vilket var en boost! Hon tyckte att vi skulle se till att lägga ett nytt spår redan till veckan och att vi då skulle göra ett längre spår som börjar med en raksträcka på ca 100 m för att se ifall han hinner bli lite trött och kanske drar ner på farten innan vinkeln. Därefter skulle vi fortsätta ca 50m och sen göra ytterligare en liten vinkel innan vi lämnar klöven. Sen skulle vi vänta 4-5 h innan vi börjar gå, så kanske det blir lite svårare för honom och då kanske han drar ner på farten ytterligare!

Så eftersom matte är ledig imorgon ska hon pallra sig ut i skogarna för att lägga spåret redan på morgonen så det inte hinner bli så sent innan vi kan gå det. Sen har vi tänkt att tigga och be vänner och bekanta lägga spår så han inte följer min doft. Matte har redan flirtat med sin kompis Ida att hon kanske kan hjälpa med något spår.

Det kommer bli väldigt roligt att se hur det kommer att gå för Elite! Oavsett hur vi bestämmer att vi vill fortsätta efter det här, så har vi absolut en väldigt bra mental träning för Elite som vi vet att han tycker om.

1 kommentar:

  1. Klart Elite är bra...han är ju världens bästa Elite juh!
    //Hanna

    SvaraRadera