torsdag 11 november 2010

Snabb update!

Idag är det ca 18 dagar sen Elite bröt sitt lilla ben. Han har hunnit lägga om det två gånger (den senaste bara för någon timme sen) och benet läker fint!
Han har lärt sig att röra sig obehindrat trots gipset och det är svårt att försöka hålla honom nårgorlunda lugn, så han inte förstör bandaget. Att snön bestämde sig för att komma ställde till det ännu mer eftersom Elite ÄLSKAR snö!

Skriver lite om förra omläggningen, så kommer en update om dagens omläggning lite senare.

Förra måndagen la vi alltså om Elites ben för första gången sen han bröt det. Dom började med att röntga för att se hur brottet såg ut, det hade inte hunnit hända så värst mycket än. Sen tog dom bort det gamla, rosa bandaget men behöll gipsskenan då den såg bra ut. Sen fick matte sitta och röra på lederna i benet för att få igång blodtillförseln och för att undvika att benet blir stelt. 
Han hade ett litet skavsår på insidan låret och därför la dom ett tjockt lager mjukt bandage för att undvika att det blir värre. på det la dom gipsskenan som tejpades fast och sen ett blått bandage utanpå det. För att hålla uppe benet fick elite en strumpa som knyts på ryggen.

Efter omläggningen passade Elite på att tacka för hjälpen genom att pinka på golvet. Det brukar kunna bli så när man sovit ett tag.

När matte kom hem efter skolan i fredags upptäckte hon att Elite hade bitit längst ner på gipset. Han hade fått fram en bit av tassen (han kunde gå bättre efter det). Eftersom det inte var något som påverkade brottet valde vi att inte åka in till veterinären med det. Istället blev vi tvungna att köpa ett läderhalsband och en krage, så Elite inte kommer åt att bita. Han avskyr kragen!
Det är som att trycka på en knapp, direkt man sätter på honom  kragen åker svansen ner mellan benen och han hänger med huvudet. Direkt man tar av honom den så flyger svansen upp och glimten i ögonen kommer tillbaka. Det är lite lustigt att se.


Dagarna efter han brutit benet tog vi itu med mat-problemet. Elite har gått upp väldigt fort i vikt på fodret vi hade tidigare, ca 2 hg i veckan trots att vi minskade mängden mat! Nu när han brutit benet och ska vara mer stilla, så var vi verkligen tvungna att göra något åt det.
Så vi åkte till Arken Zoo och förklarade vårt problem som var lite klurigt att lösa. Till slut bestämmer vi oss (med hjälp av personalen) att ta ett valpfoder för labradorer. Det innehåller mindre fett, mer protein och mer vitaminer. Vi kunde få lämna igen det ifall det inte skulle ha någon effekt.
Eftersom Elite har en förmåga att slänga i sig maten köpte vi även en s.k. hetsätarskål, för att se om det funkar.

Väl hemma provade vi det nya fodret och den nya matskålen och nu, så här två-tre v senare, kan vi men glädje säga att det har funkat jättebra!
Elite vägde ca 7 kg när han bröt benet, idag väger han 7,1 kg. Nu kan man känna revbenen mycket bättre än man kunde tidigare. Han har fortfarande lite att växa ikapp, men det är mycket bättre! Elite verkar må bra på fodret, det har inte varit några problem att byta och han har fortfarande lika mycket energi som tidigare.

Nu ska lill-grabben få lite lunch!

(lite halvtaskig kvalitet på bilderna, tagna med mobilkamera)

 Elite har själv bäddat ner sig i soffan

Elite har börjat ha det brutna benet på huvudet, ofta!


Här har han för första gången på sig kragen (Orsaken till kragen kan ni se längst ner på benet)

Han är så snygg ibland!

1 kommentar:

  1. Hej igen !

    Vad söt han är med benet över huvudet eller i luften ! Jag hoppas att det fortsätter att läka bra så han snart blir av med både krage och gips.

    Hälsningar Karin med familj

    SvaraRadera