tisdag 24 april 2012

Bättre sent än aldrig..

...kommer en uppdatering.

Här i Umeå rullar livet på som vanligt. Snön smälter sakta men säkert, idag regnar det till och med! Vi längtar efter sommar och sol, men idag verkar det långt borta. Det spelar dock ingen roll för Elite, så det är bara för matte och husse att se till att kläderna passar alla väder, för ut måste ju vår vovve även om det så vore storm ute! Det är charmen med att ha hund :)

 
I lördags var vi hos veterinären för ögonlysning och kontroll av patella. Ögonlysningen var u.a., vänster patella blev nollad men höger patella fick en etta.

För den som inte är insatt så innebär undersökningen att man kontrollerar knäledens stabilitet genom att palpera patella (knäskålen) och därefter gör man en gradering 0, 1, 2 eller 3. Det man kollar efter är ifall knäskålen ligger på rätt plats, ifall den manuellt går att flytta på och ifall den då återfår sin normala position efteråt. En nolla innebär att patella är normal.

Grad 1: Patella ligger på rätt plats, men kan luxeras (flyttas ur plats) manuellt men att den därefter återfår sitt normala läge. Många hundar klarar sig utan några symtom på detta.

Grad 2: Patella ligger på rätt plats, kan luxeras manuellt, men återfår inte sitt normala läge efteråt.

Grad 3: Patella ligger inte på rätt plats vilket medför att hunden i regel haltar tydligt.


Grad 1 behöver alltså inte betyda att Elite kommer få några problem, vi har inte sett några tecken hittills på att han skulle halta eller på något annat sätt ha problem med knäet. Vi är mycket glada över att det inte var värre än så och eftersom Kooikern är en en lätt ras, så borde han inte behöva få problem med knäet heller. Vi får bara se till att han inte blir någon tjockis ;)


I söndags var matte och Elite på kooikerpromenad. Det var sammanlagt 9 kooikrar, alla av olika storlekar, åldrar och utseende. Mycket roligt. Först ca 45 minuters promenad där hundarna fick springa lösa. Elite gjorde allt för att få de andra hundarna att leka med honom, fast han misslyckades, de var inte alls intresserade av att leka med honom. Efter promenaden var vi några stycken som fikade tillsammans och där utbyttes mycket erfarenheter, minnen och åsikter. Otroligt värdefullt och intressant. Efteråt var Elite helt slut på, det är jobbigt med så många hundar på en och samma gång!

Söndagen var även dagen när vi anmälde Elite till en nybörjarkurs i agility som börjar i slutet av maj. Vi har längtat efter att gå en sådan kurs med honom, eftersom vi tror att det skulle passa honom riktigt bra! Så nu är det bara att vänta och se hur det kommer att gå, extra spännande kommer det vara att se hur många gånger matte kommer att stå på näsan när hon ska hänga med Elite!

Vi har även anmält vårt intresse för en helg-kurs i viltspår, mest bara för att få prova på och se vad Elite tycker om det. Dock är det osäkert ifall vi kommer att ha möjlighet att gå den, det beror helt på vilken helg det kommer att röra sig om. Bara att hålla tummarna!


Idag anmälde vi Elite till utställningen i Vännäs den 16-17 juni. Han missade unghundsklassen med ca 3 dagar, så det blev öppen klass. För vår del är det bara en kul grej och vi är inte verkligen inte speciellt duktiga på det här med utsällningar, så det ska bli mycket spännande att se om det går någorlunda bra. Sist gick Elite väldigt fint, var mycket följsam och uppmärksam på matte. Men han var lite väl intresserad av köttbullen i mattes hand när hon skulle ställa upp honom inför domaren, så det blev inte så mycket av det. Blir till att öva hemma nu fram tills utställningen.

Om matte kan lyckas få ledigt helgen när utställningen i Piteå är (14-15 juli), så kommer vi anmäla Elite dit också. Skulle vara roligt med ännu en utställning så det inte går ett år till tills nästa gång. Men är man inte ledig så är man inte det, tyvärr. Det är det som kallas att vara vuxen!

Tänkte avsluta inlägget med lite bilder från vintern och våren, det har inte blivit så mycket fotograferande, men några bilder blev det i alla fall.


Elite busar med sina kompisar ute vid slalombacken


Ute på vinterpromenad. Mattes fina pojkar!


Första gången Elite blir klappad av mattes systerson, ett stort ögonblick!


Elite i fjällen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar